Create Account




Forget Password

Authors

Gökhan Kuran
Adana Numune Eğitim ve Araşt...
Yurdal Gezercan
Adana Numune Eğitim ve Araşt...
Demet Yazıcı
Adana Numune Eğitim ve Araşt...
Ayşe Karaoğullarından
Adana Numune Eğitim ve Araşt...
Özkan Kılıç
Adana Numune Eğitim ve Araşt...

Who liked this


No Record

Followers


No record

AN UNCOMMON NASAL MIDLINE MASS: NASAL DERMOID CYST

AN UNCOMMON NASAL MIDLINE MASS: NASAL DERMOID CYST
Articles > Rhinology
Submitted : 02.07.2016
Accepted : 16.08.2016
Published: 16.08.2016

Abstract

Nasal dermoid cysts are uncommon midline deformities. Unlike other craniofacial dermoids, they can present as cysts, sinuses or fistulas and may have intracranial extension. These lesions become symptomatic between childhood and second or third decade of life. Most of the lesions get diagnosed in the first three years of life, but some remain unperceived until advanced ages.
In this study, we present a 3 year-old female girl which was referred to our clinic with complaints of nasal dorsal swelling and discharge. No pathology was detected in nasal endoscopy and computed tomography of brain and clinical evaluation demonstrated no intracranial extension. After the neurosurgical consultation, the patient was taken into the operation. The cystic mass was excised totally by bicoronal incision. There was no recurrence on follows.
Nasal dermoid cysts are the most common congenital midline masses, extending from nasoglabellar area to columella along the nasal dorsum. They compose 1-3% of whole body dermoid cysts and 11-12% of the head and neck area. Diagnostic imagining is compulsory for identifying intracranial extension. The absolute therapy for these cysts is surgery and excision by craniotomy is essential for intracranial extension. Recurrence after excision is 1-4% and is linked to inadequate surgical excision.
Keywords: Nasal , dermoid , Cyst , Congenital abnormalities

Özet

Nazal dermoid sinüs kisti nadir görülen bir orta hat deformitesidir. Diğer kranyofasyal dermoidlerden farklı olarak kist, sinüs veya fistül şeklinde olabilir ve/veya intrakranyal uzantıları olabilir. Bu lezyonlar çoğunlukla çocukluk çağı ile ikinci veya üçüncü dekatta semptomatik hale gelerek tanı alırlar.
Bu çalışmada burun sırtında şişlik ve akıntı şikayeti ile kliniğimize başvuran 3 yaşındaki bir kız çocuğunu sunduk. Hastanın nazal endoskopisi doğaldı, çekilen beyin tomografisi ve yapılan klinik incelemeler sonucunda herhangi bir intrakranyal yayılım saptanmadı. Hasta beyin cerrahisi kliniğine de konsülte edilerek operasyona alındı ve kistik kitle bikoronal insizyonla total olarak eksize edildi. Hastanın yapılan takiplerinde nükse rastlanmadı.
Nasal dermoid sinüs kistleri, nazal dorsum boyunca nasoglabeller bölgeden kolumellaya kadar herhangi bir yerde gelişebilirler ve en sık görülen doğumsal orta hat lezyonlarıdır. Vücuttaki tüm dermoid kistlerin %1-3’ünü, baş boyun yerleşimli dermoid kistlerin ise %11-12’sini oluştururlar. Tanısında intrakraniyel uzanımını değerlendirmek için radyolojik görüntüleme gereklidir. Nazal dermoid kistlerin kesin tedavisi cerrahidir ve intrakraniyel uzanımı varsa kraniyotomi ile eksizyon yapılmalıdır. Tedavi sonrasında nüks %1-4 olarak belirtilmiştir ve bunlar da cerrahi eksizyonun yetersiz yapılmasına bağlanmıştır.
Anahtar kelimeler: Nazal , Dermoid kist , Konjenital anomali
See Full Text
See PDF Document

Comments

Login to write a comment