|
|||
Turkish abstractTiroglossal kanal kisti , konjenital boyun kitleleri arasında en sık karşımıza çıkan kitlelerdir. Yaklaşık olarak %1 oranında malign dönüşüm gösterme potansiyeli mevcuttur. En sık rastlanılan malign patoloji ise tiroid papiller karsinomlardır. Tiroglossal kanal kisti ve tiroid bezinde senkron papiller tiroid kanseri görülme ihtimali oldukça azdır. Bu çalışmamızda tiroglossal kanal kisti nedeniyle opere edilen ve tiroglossal kanal kisti duvarında papiller tiroid karsinom saptanmış 43 yaş erkek olgu ele alındı. Bu olguda daha sonrasında yapılan total tiroidektomi materyalinde de malignite saptandı.IntroductionTiroglossal kanal kisti , konjenital boyun kitleleri arasında en sık karşımıza çıkan kitlelerdir. Tiroglossal kanal kistleri sıklıkla boyun orta hat yerleşimli olmasına rağmen boyun lateral yerleşimli de olabilirler.Genellikle benign seyirli olmalarına rağmen %1 oranında malignite potansiyeline sahiptirler[1,2]. En sık görülen tipi ise papiller karsinomlardır[1,2]. Tiroglossal kanal kisti zemininde veya ektopik yerleşimli tiroid dokularında papiller karsinom gelişebilmektedir[3,4]. Bu olgularda gerçekleştirilen tiroidektomi materyallerinde de karsinom odakları tespit edilebilmektedir. Bu çalışmamızda tiroglossal duktus kisti nedeniyle opere edilen ve tiroglossal duktus kisti duvarında papiller tiroid karsinom saptanmış 43 yaş erkek olgu ele alındı. Bu olguda daha sonrasında yapılan total tiroidektomi materyalinde malignite saptandı Case Report43 yaşında erkek olgu , son 1 yıldır mevcut olan ve boyutu giderek artan şişlik nedeniyle kliniğimize başvurdu. Hastanın şişlik olan bölgesinde akıntı hiçbir zaman olmamış. Hastanın sigara ve boyuna radyoterapi öyküsü bulunmamaktaydı. Hastanın yapılan fizik muayenesinde sol servikal zon 2-3 ü kaplayan yaklaşık 4 cm düzgün sınırlı kistik kitle palpe edildi. Tiroid bezinde kitle palpe edilmedi. Hastaya kliniğmizce tiroglossal kanal kisti / brankial kleft kisti ön planda düşünülerek kist eksizyonu yapıldı. Cerrahi spesmenin patolojik tanısı Tiroglossal kanal kisti zemininde gelişen papiller tiroid karsinomu olarak raporlandı.
Sonucun papiller tiroid karsinomu gelmesi üzerine tiroide yönelik ultrasonografik inceleme planlandı. Yapılan ultrasonografik değerlendirmede tiroid bezi sol lobda benign özellikler multiple nodül saptandı. İnce iğne aspirasyonu biyopsisi benign sitoloji olarak raporlandı. Hastaya daha sonrasında total tiroidektomi ve santral boyun diseksiyonu planlandı. Hastanın tiroidektomi materyali papiller mikrokarsinom olarak raporlandı.Tümörde lenfovasküler invazyon saptanmadı. Ayrıca sol santral 1 adet lenf bezinde metastaz saptandı. Hasta daha sonra radyoaktif iyot tedavi planlaması için ilgili branşa yönlendirildi.
DiscussionTiroid bezi embriyonel hayatta dil kökünde oluşur ve tiroglossal kanaldan inerek embriyonel hayatın 7. haftasında hyoid korpusu içine yerleşir ve bilobe olarak tiroidi oluşturur. Kanal 10. haftada kapanır. Dil kökündeki kısmı foramen caecum denen bir çukurluk olarak sonlanır. Normal göçten sonra kanalın bir bölümünün kaybolmayıp kistik hal almasıyla tiroglossal kanal kisti oluşur. Kist, tiroglossal duktus’un yolu boyunca herhangi bir yerde görülebilir. En sık infrahyoid bölgede (%80) ortaya çıkar[5,6,7]. Ancak intralingual (%2), suprahyoid (%8), suprasternal (%10) yerleşimlide olabilir[5,6,7]. Kitle %90 oranında orta hatta, %10 oranında ise hafif lateraldedir. Lateralde ise %95 soldadır[5,6,7]. Bizim olgumuzda da kistik lezyon boyun sol taraftaydı. Tiroglossal kanal kisti ağrısız, mobil, yumuşak bir kitle olarak karşımıza çıkar. Enfekte olduğunda ağrı, ciltte hiperemi ve odinofaji gelisir. Spontan veya cerrahi olarak dışarı açılırsa buna tiroglossal fistül denir. Tiroglossal kanal kistinde karsinom gelişme ihtimali oldukça nadirdir. Malign olguların %85 ini papiller karsinom, %7’sini mikst papiller foliküler karsinom, %5’ini yassı hücreli karsinom, %2'sini adenokarsinom ve %1’ini anaplastik karsinom oluşturmaktadır[8]. Tiroglossal kanal karsinomu saptanan hastaların düşük bir kısmında tiroid bezinde de karsinom saptandığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Primer odağın tiroid bezi olmasından çok tiroglossal duktus kisti kaynaklı pirimer odağın olabileceği ve tiroid bezinde senkronize oluşan papiller karsinomun mulltifokal primer tümör olarak değerlendirilebileceği şeklinde sonuç çıkarılabilir[9]. Bu sebeple tiroglossal kanal kisti karsinomunda tiroidektomi halen tartışılmaktadır.Ancak bu tümörleri gizli tiroid kanserlerinin metastazı olarak değerlendirdiklerinden total tiroidektomiyi etkin tedavinin bir parçası olarak görmektedirler10]. Bizim olgumuzda da tedaviye tiroidektomi eklenmiş ve tiroid papiller mikrokarsinom saptanmıştır. Bu hastalarda postoperatif radyoaktif İyot tedavisi ve tiroid süpresyon tedavisi önerilmektedir[10]. Bu nedenlerle tiroglossal kanal kisti düşünülen hastalarda kitleye yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi ile papiller tiroid karsinomu saptanması halinde eş zamanlı tiroidektomi önermekteyiz.İnce iğne aspirasyn biyopsisi ile malignite düşünülmeyen ancak kitle eksizyonu sonrasında papiller tiroid karsinomu saptanan hastalarda ise sonradan uygulanacak tiroidektomiyi önermekteyiz. ConclusionTiroglossal kanal kistinde nadiren de olsa malignite potansiyeli bulunmaktadır. Sıklıkla patoloji papiller tiroid karsinom olarak gelmektedir. Mevcut karsinomum tiroid papiller karsinom metastazı veya senkron bir tümör olarak bulunabileceği akılda tutulmalıdır. Patolojik materyalin malignite gelmesi halinde tiroidektominin tedaviye eklenecebileceği göz önünde bulundurulmalı ve tedavi-takip ona göre planlanmalıdır. Informed ConsentHastanın kendisinden alındıReferences
|
|||
Keywords : Konjenital boyun kitlesi , Tiroglossal kanal kisti , papiller tiroid kanseri , |
|